- Jedz dużo węglowodanów złożonych i nieprzetworzonych, np.: brązowy ryż, kaszę jęczmienną oraz gryczaną;
- Pij dużo wody, co najmniej 1,5l wody mineralnej dzienne. Oczyszcza organizm, daje poczucie sytości. Najlepiej pić często a małymi łykami;
- Ogranicz picie kawy i alkoholu; a zacznij pić zieloną herbatę, ma działanie przyśpieszające trawienie;
- Potrawy typu sałata, pomidory czy ziemniaki są źródłem potasu i zmniejszają obrzęki;
- Bardzo ważnym składnikiem diety antycellulitowej jest błonnik. Ma on dwie postacie:
- rozpuszczalnego w wodzie, który spowalnia wchłanianie tłuszczu - występuje w cytrusach i jabłkach,
- nierozpuszczalnego w wodzie, chroniącego przed zaparciami - pokarmy, w których występuje to: ciemny ryż, kasza; - Wprowadź do swojej diety produkty bogate w witaminę B, np. jajka, kiełki zbóż czy drożdże;
- Posiłki staraj się jadać regularnie, 4-5 razy dziennie, o stałej porze w niewielkich ilościach;
- Jedz częściej, lecz mniej i wstawaj od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu, ponieważ sygnał zaspokojenia głodu dociera do mózgu dopiero po około 20-tu minutach od rozpoczęcia posiłku;
- Dieta ta nie jest do stosowania na chwilę, a raczej jest to sposób na życie (!!!);
- więc... żyj zdrowo i lekko!!
środa
Redukcja cellulitu - cz. 2
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz